Gyakran Ismételt Kérdések

Üdvözöllek!

Dechertné Gelencsér Anna – Panni – vagyok, a Diákszempont intézményvezetője.

Ezen az oldalon azokra a kérdésekre próbálok választ adni neked, melyek a leginkább érdekelhetnek, vagy foglalkoztatnak a Diákszempont Gimnáziumával kapcsolatban. Ha marad benned megválaszolatlan kérdés, kérlek, keresd meg iskolánkat az elérhetőségek bármelyikén! Szívesen válaszolunk!

• Miből tudom, hogy nekem való ez a gimi?

A Diákszempont 8+4 évfolyamos, felmenő rendszerben alakuló, alternatív szemléletű alapítványi iskola. Számunkra nagyon fontos az összetartás, és az őszinte kommunikáció, ezért iskolánkat barátságos, felszabadult légkör jellemzi. Te is jól fogod érezni magad a közösségünkben, ha nincs szükség rá, hogy mindig megmondják neked, mikor, mit csinálj, mert kellően önszabályozó vagy, és ha képes vagy felelősséget vállalni a saját erőfeszítéseddel és teljesítményeddel kapcsolatban. És mindenek felett akkor, ha azonnal beindul a fantáziád, amikor alkotásról, vagy egy probléma megoldásáról van szó! A Diákszempontban mindenben önmagad adhatod, itt támogatást és a teret találsz a személyiséged teljes megélésére és kibontakoztatására.

• Hogyan dönthetnék, ha még magam sem tudom, mi szeretnék majd lenni?

Ahhoz, hogy középiskolát válassz, nem is kell tudnod pontosan. Az a fontos, hogy olyan specializációt válassz, ami nem túl korlátozó, tehát a megszerzett tudást több területen is hasznosítani tudd majd később, a felnőtt életedben. Jó, ha leginkább ez alapján tájékozódsz. Fogalmazd meg magadnak, hogy kb. mi érdekel, illetve mi az, ami nagyon nem, és azt, milyen hangulatú iskolába, közösségbe tudod magad elképzelni a következő néhány évben évben. Ha ez a kettő megvan, már jól le tudod szűkíteni a számodra valóban szóba jöhető iskolák számát.

• Mennyire tér el ennek a giminek a stílusa, egy hagyományos gimnáziumétól?

A Diákszempont tanárai olyan rugalmas, nyitott, és diák-centrikus felnőttek, akik szeretik partnerként kezelni a tanulókat. Számít nekik a véleményed, ezt nem fojtja beléd itt senki, elvárják, hogy gondolkodj, és nem baj, ha egyéni úton jutsz el egy probléma megoldásához. Nálunk tanár és diák közösen alakítja a szabályokat, mert mindannyian ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai. Nem lexikális tudást halmozó adathordozót szeretnénk gyártani belőled, hanem a ma és a holnap kihívásaira felelni képes, komplex gondolkodású fiatalt nevelni. Személyiségedben olyan stabil alapot alakítunk, melyre az önbizalmad, és az érvényesüléshez szükséges összes készséged és képességed, egy egész életén át építkezve is szilárdan támaszkodhat. Célunk, hogy mikor kikerülsz tőlünk ne félj önmagad felvállalásától, hogy felismerd saját igényeid, és annak megfelelően képes legyél akár a helyzeteden, akár a környezeteden is tudatosan változtatni! Ha van rá időd, és bevállalós vagy, olvasd el iskolánk mindenre kiterjedő pedagógiai programját itt 🙂

• Mi lesz ha menet közben kiderül, hogy rossz tagozatot választottam?

Minden tanév végén, de év közben is többször adunk komplex visszajelzést a tanulmányaidra, teljesítményedre vonatkozóan. Ezeket az írásos visszajelzéseket mindig meg is beszéljük egy konzultáció keretében. Ha megfogalmazódik benned, hogy esetleg rosszul döntöttél, nem a megfelelő tagozatot választottad, tudunk neked segíteni a döntésben, és végső esetben biztosítunk lehetőséget a tagozatok közötti átjárhatóságra.

• Mi lesz, ha sok mindent nem értek, ha lemaradok, vagy rosszul teljesítek?

Ha valami nem tiszta, ne aggódj, itt lesz módod kérdezni! A különleges értékelési rendszernek köszönhetően ráadásul, mindig tudsz változtatni, javítani, ha ez szándékodban áll. A Diákszempontban lehet hibázni, nem dől össze a világ, ha valami rosszul sikerül. Az évek során figyelmet fordítunk arra is, hogy megismerd a saját tanulási szokásaidat, így a tanulásmódszertani tréningeknek köszönhetően hasznos tanácsokat kapsz magadra vonatkozóan, ami szintén segít majd neked, hogy jobban teljesíts.

• Meddig tart egy tanítási nap, mennyi szabadidőm marad suli után?

A tanítás 8.30-kor kezdődik egy ráhangolódó beszélgetéssel, amit mindenki a saját osztályában, és a saját osztályfőnökével tölt el. Reggel 9-ig tehát a közösséget érintő, és érdeklő témákról való beszélgetésé a főszerep.  9.10-kor kezdődik az első tanítási óra. Jellemzően 35 órád lesz egy héten, így napi 7 tanórával tudsz számolni. A tanítás kb 15.30-kor ér véget. Jó, ha minden egyéb elfoglaltságot, különórát ehhez igazítasz, illetve az is jó, ha szem előtt tartod, hogy a választott specializáció – az angol, vagy a digitális művészet – biztosan többször fog otthon is “munkára”, gondolkodásra késztetni.

• Mire számíthatok, sok lesz majd a házi feladat?

A Diákszempont egy alternatív szemléletű iskola ugyan, de az nem azt jelenti, hogy elvetünk mindent, amit a hagyományos iskolában megszokhattunk. Már csak azért sem, mert sok jó dolog van ám egy hagyományos suliban is. A lecke nem feltétlenül ördögtől való, különösen akkor nem, ha értelmes, elgondolkodtató, töprengős/kutatgatós feladatot kapsz otthonra. Meg,  ha nem másnapra kell minden, hogy otthon aztán az asztalra, a füzetedbe dőlve aludj el. Na meg akkor sem, ha esetleg több felajánlott feladatból te magad választhatod ki azt, amit meg szeretnél csinálni. Nálunk kb. ilyen típusú leckékre számíthatsz. Így azért már nem is hangzik olyan rosszul, igaz?

• Mennyit kell  a gimiben”magolni” ?

A Diákszempontban sem az általános iskolában, sem a gimiben nem kell magolni, egyszerűen azért nem, mert a rövidtávú memória fejlesztésnek semmi értelme. Mi gondolkodni tanítjuk meg a hozzánk járó diákokat, és kifejezetten szeretjük, ha saját szavaiddal tudsz megfogalmazni egy-egy, akár bonyolultabb összefüggést. Ha pl. versről van szó, a tartalmi megértése mellett persze elvárjuk a szó szerinti felmondást, de egyéb tekintetben az értő tanulás a komoly érték nálunk!

• Rettenetesen félek a kudarctól, sokszor elképzelem, hogy valami nem sikerül. Hogy tudnak ebben a Diákszempont gimis tanárai segíteni nekem?

Azért félsz a kudarctól, mert sok rossz élményed van, olyan élmények, amelyekben egyedül voltál, tanár vagy felnőtt segítsége nélkül. A kudarcoktól nem jó megkímélni magad, de fontos mankót kapnod egy-egy kudarc után. Helyre kell tenni az érzést annak érdekében, hogy tanulni lehessen belőle. Nálunk a hónap végén mindig van egy záró értékelő kör, ahol megtudod, mit tettél nagyon jól, és mit kellene másképp tenned ahhoz, hogy a következő hónapban még jobb legyél. Ha ezt komolyan veszed, nagyot fejlődhetsz!

• A Diákszempont gimiben is kapunk jegyeket, illetve írunk dolgozatokat?

Igen, a Diákszempontban is kapsz majd jegyeket, sőt találkozhatsz hagyományos számonkérési formákkal is, úgy mint dolgozat, vagy prezentáció, esetleg felelés. (Bár ez utóbbi, elég ritka…) Viszont itt mindössze egy db havi jegyet kapsz majd, amit megfelelő mennyiségű pontokból gyűjthetsz össze. A pontokat egész hónapon át gyűjtögeted, szinte mindenre kaphatsz (órai munka, számonkérés, plusz feladat, beadandó, stb.). A hóvégi pontjaidat aztán jegyre váltod, és ez az 1 db jegy nem pusztán a teljesítményedet, sokkal inkább a hozzáállásodat tükrözi majd. Az osztályzás mellett évente háromszor, átfogó, szöveges értékelés formájában adunk visszajelzést rólad, amiről beszélgetünk is egy konzultáció keretében.

• Mennyi a havi tandíj a Diákszempont Gimnáziumban?

Alapítványi fenntartású gimnáziumként, mi alapítványi hozzájárulást kérünk, melyet az épület, és az iskola működésének költségeire fordítunk. A diákonként előírt alapítványi hozzájárulás a 2019/2020-as iskolaévben 85.000,- Forint/hó, az év minden hónapjában, tehát a nyári időszakot is beleértve. A hozzájárulás magába foglal heti kettő, a kötelező tanórák után szabadon választható délutáni foglalkozást. Az iskola aktuális szakköreinek mindig frissülő listáját itt találod.

Testvér kedvezménnyel – vagyis egy családból több gyermek beíratása esetén – a havi alapítványi hozzájárulás összege csökken. Két gyermek esetében 75.000,- Forint, három gyermek esetében pedig 65.000,- Forint/gyermek/hó.

Milyen egyéb, még felmerülő költséggel kell számolnom?

Alapítványunk a beiratkozáskor egy egyszeri, un. iskolakezdési hozzájárulási díjat kér, melyet az épület felújítási és modernizációs költségeire fordít. Ennek összege 200.000 Forint. A díjat családonként kérjük, tehát akkor is ennyi, ha egy családból több gyermek, egyszerre iratkozik be iskolánkba.

Igény szerint számolnod kell még az iskolai étkezés havidíjával, illetve a két térítésmentesen választható délutáni fakultáción túl kiválasztott szakkörök, foglalkozások, edzések költségeivel.

A felvételi folyamat során, természetesen minden említett költségről részletesen tájékoztatunk.

Milyen szakokra lehet jelentkezni a gimnáziumban?

A 2019/2020-as tanév két szakkal indul, 3D digitális-művészeti és emelt szintű angol nyelvi tagozattal.

• A digitális-művészeti tagozat mennyire képes gyakorlati tudás átadására?

Ez a tagozat kifejezetten gyakorlati tudásátadásra törekszik, a cél hogy a hozzánk járó fiatalok képesek legyenek a megismert szoftverek önálló használatára, valamint a saját ötleteik gyakorlatban történő megvalósítására.

• Mennyire intenzív az angol tagozat?

Az angol tagozaton heti 7-8 óra angol van beépítve az iskola helyi tantervébe. A heti óraszámok között van olyan, ahol egy-egy tantárgy oktatása történik angolul, valamint van olyan is, ahol native (anyanyelvi) oktatóval zajlik a tanulás. Fontos, hogy nálunk az angol nem cél, hanem eszköz a világ megismerésére, a tágabb ismeretek megszerzésére, és akár a külföldön történő elhelyezkedésre.

• Hol találok részletes tájékoztatást arról, hogy melyik évfolyamra milyen feltételekkel lehet jelentkezni?

Az iskola hivatalos weboldalán, az egyes tagozatok leírása alatt tájékozódhatsz magáról a képzésről, illetve a jelentkezés menüpont alatt a felvételi eljárásról.

• Milyen felvételi eljárásban lehet jelentkezni, és tanulmányi eredmény lesz szükséges?

Iskolánk ebben az évben nem kapcsolódik be a központi felvételi eljárásba, nálunk a tanulmányi eredmények számítanak 7. osztály év végén és 8. félévében. Hogy pontosan mely tárgyak eredményeit vesszük figyelembe, és maximálisan hány pontot szerezhetsz ezek alapján, azt a digitális művészeti tagozattal kapcsolatban ITT, az angol nyelvi tagozattal kapcsolatban pedig ITT tudod elolvasni. 

• Mire számíthatok a személyes beszélgetésen?

A személyes beszélgetés célja, hogy jobban megismerjük egymást: Te is minket, és mi is Téged. Kötetlen beszélgetésre számíts, hisz ez NEM SZÓBELI VIZSGA 🙂

• Szuper volt az első Diák-Tanár Találkozó!

Nézd meg a videót, és érezz rá a diákszempontos hangulatra!

• Szoktak lenni, és ha igen mikor, “nyílt napok” az iskolában?

A FB-oldalunk eseményei között mindig meghirdetjük a nyílt napokat, ott időrendben megtalálhatók. Az érdeklődésre való tekintettel hamarosan weboldalunkon is külön oldalt kapnak majd az ilyen alkalmak.

• Tudok csatlakozni az iskolához év közben is? Ha igen, milyen feltételekkel?

Év közben leginkább csak az általános iskolánkba lehet becsatlakozni. Ezzel a kérdéseddel kérlek, keress meg valamelyik elérhetőségünkön minket, hogy megismerhessük a részleteket, és megbeszélhessük, mit tegyünk. 

• +1 bónusz videó!

Az alábbi felvételen a Diákszempont szellemiségéről és értékelési rendszeréről beszélek röviden, és közvetlen őszinteséggel, mint a Diákszempont intézményvezetője. Talán nem mindent értesz belőle, hiszen a videó egy szakmai eseményen, az Alternatív Középiskolák 2018-as Expóján készült. Mégis, úgy gondolom hasznos számodra, ha nem csak olvasol tőlem, hanem látsz is engem, és hallod, hogyan beszélek, mert így teljesebb képet alakíthatsz ki magadban rólam! 🙂

 

Maradt még meg nem válaszolt kérdésed?

Keresd bátran iskolánkat az elérhetőségek bármelyikén, szívesen válaszolunk!

Remélem, hamarosan személyesen is találkozunk egymással!

Dechertné Gelencsér Anna, intézményvezető (Panni néni)