Gyakran Ismételt Kérdések

• Milyen rendszerben működik a Diákszempont Általános Iskola?

8+4 évfolyamos, felmenő rendszerben alakuló, alternatív szemléletű alapítványi iskola vagyunk.

Iskolánk fenntartója a Gyermekszem.Pont Alapítvány.

• Iskolanapokon mettől meddig van nyitva?

Nappali rendszerben működő iskola vagyunk. Kapunyitás reggel 07.00 órakor van, a nap 8.30-kor kezdődik. Minden osztály egy beszélgető körrel indít, amit az osztálytanító tart. A beszélgető kör célja elsősorban a napindítás, a napra való ráhangolódás, illetve a közösséget érdeklő, éppen aktuálisan foglalkoztató témák megbeszélése.

Az első tanóra 9.10-kor kezdődik, a tanórák 40 perc hosszúak. A szünetek hosszabb-rövidebb ideig tartanak, a hosszabb, 20 perces szünetekben a gyerekek gyakran játszanak az iskolaudvaron. Az ebédszünet 25, illetve 30 perc.

Az iskola egész napos rendszerben működik, tehát a gyerekek 14.00 és 14.30 között az esetlegesen feladott házi feladatot elkészítik, hétközben nem visznek haza leckét, illetve tankönyveket. 15.00-től 16.00-ig, aki szeretne, szabadon választható szakkör foglalkozásokon vehet részt.

16.00 és 17.00 között összevont ügyeletet tartunk, a szülői kíséretet igénylő gyerekek szüleinek legkésőbb 17.00 óráig kell megérkezni.

• Mennyire tér el a pedagógiai stílusa a hagyományos iskolákétól?

Nem lexikális tudást halmozó adathordozókat gyártunk, hanem a ma és a holnap kihívásaira magabiztosan felelni képes, komplex gondolkodású fiatalokat nevelünk. Személyiségükben olyan stabil alapot alakítunk, melyre az önbizalmuk, és az érvényesüléshez szükséges összes készségük és képességük, egy egész életén át építkezve is szilárdan támaszkodhat. Célunk, hogy mikor kikerül tőlünk ne féljen önmaga felvállalásától, hogy felismerje saját igényeit, és annak megfelelően képes legyen akár a helyzetén, akár környezetén is tudatosan változtatni.

A Diákszempont tanárai rugalmas, nyitott, valóban gyerekcentrikus felnőttek. Partnerként kezelik  a diákokat, adnak a véleményére, nem fojtják bele. Elvárják tőle, hogy gondolkodjon, és nem baj, ha egyéni úton jut el egy probléma megoldásához. Nálunk a tanár és a diák közösen alakítja a szabályokat, mert mindannyian ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai.

Iskolánk mindenre kiterjedő pedagógiai programját ITT olvashatod.

• Mennyire feszített itt a tanulás, mennyire kell “magolni” a gyereknek?

Nálunk nem kell magolnia a diákoknak. Egyszerűen azért, mert tapasztalataink szerint a rövidtávú memória fejlesztése nem jár számukra haszonnal. Mi gondolkodni tanítjuk meg a hozzánk járó gyerekeket, és kifejezetten szeretjük, ha saját szavaikkal tudnak megfogalmazni egy-egy akár bonyolultabb összefüggést. Az értő tanulás a komoly érték nálunk.

• Mekkora az átlagos osztálylétszám az évfolyamokon?

A legmagasabb létszám jelenleg 20 fő/osztály.

• Kinek ajánljuk ,és kinek nem a Diákszempont Általános Iskolát?

Iskolánk az alábbi jellemzőkkel bíró gyerekeknek, a tökéletes választás:

visszahúzódóbb, nehezen nyílik meg közösségben, érzékenyebb az átlagnál;
a művészetek iránti affinitása kifejezetten erős;
gyakran a többieknél lassabban dolgozik, de képes teljesen elmélyülni a feladatban;
együttműködési készsége megfelelően fejlett, társai iránt érdeklődést mutat;
kreatív gondolkodású;
önszabályozó rendszere korának megfelelően fejlett, kevéssé igényli a folyamatos instruálást.

Sajnos nem mi vagyunk a tökéletes iskola, az alábbi jellemzőkkel bíró gyerekek számára:

hiperaktív, magatartászavaros, ADHD tüneteit mutató, vagy ezzel diagnosztizálták (számára a szorosabb, világosabb keretek szükségesek);
szociális készségek terén fejletlenebb;
kis létszámú iskolába javasolták (osztályaink maximális létszáma a 20 főt is elérheti).

• SNI-s gyermekeket fogad az iskola?

Mi hiszünk a heterogén csoportokban. Inkluzív szemléletű iskolaként fogadunk SNI kóddal rendelkező tanulókat is. Ugyanakkor nagyon ügyelünk a megfelelő arány megtartására, és minden esetben az őszinte, nyílt kommunikációra törekszünk a hozzánk érkező családokkal. Kérjük a hivatalos szakvéleményt, és kíváncsiak vagyunk a korábbi közösségi tapasztalatokra is.

• Mire számíthatok, milyen az osztályokban a gyerekek hangulata?

Őszintén elmondhatjuk: a Diákszempont jelenlegi osztályaiban kitűnő a hangulat! A gyerekek jól érzik itt magukat, leginkább azért, mert a közösen alkotott szabályok nagyobb mozgásteret engednek nekik. A tanárok szeretnek partnerként gondolkodni a gyerekekről, a diákok nincsenek stressz helyzetben, magabiztosak, jókedvűek és együttműködőek.

• Mennyibe kerül, ha gyermekem ebbe az iskolába szeretném beíratni?

Alapítványi fenntartású gimnáziumként, mi alapítványi hozzájárulást kérünk, melyet az épület, és az iskola működésének költségeire fordítunk. A diákonként előírt alapítványi hozzájárulás a 2019/2020-as iskolaévben 85.000,- Forint/hó, az év minden hónapjában, tehát a nyári időszakot is beleértve. A hozzájárulás magába foglal heti kettő, a kötelező tanórák után szabadon választható délutáni foglalkozást. Az iskola aktuális szakköreinek mindig frissülő listáját itt találod.

Testvér kedvezménnyel – vagyis egy családból több gyermek beíratása esetén – a havi alapítványi hozzájárulás összege csökken. Két gyermek esetében 75.000,- Forint, három gyermek esetében pedig 65.000,- Forint/gyermek/hó.

• Milyen egyéb, még felmerülő költséggel kell számolnom?

Alapítványunk a beiratkozáskor egy egyszeri, un. iskolakezdési hozzájárulási díjat kér, melyet az épület felújítási és modernizációs költségeire fordít. Ennek összege 200.000 Forint. A díjat családonként kérjük, tehát akkor is ennyi, ha egy családból több gyermek, egyszerre iratkozik be iskolánkba.

Igény szerint számolnod kell még az iskolai étkezés havidíjával, illetve a két, térítésmentesen választható délutáni fakultáción túl kiválasztott szakkörök, foglalkozások, edzések költségeivel.

A felvételi folyamat során, természetesen minden említett költségről részletesen tájékoztatunk.

• Mikor vannak nyílt napok az iskolában?

FB-oldalunk eseményei között, mindig meghirdetjük a nyílt napokat, ott időrendben most is megtalálhatóak. Az érdeklődésre való tekintettel hamarosan weboldalunkon is külön oldalt kapnak majd az ilyen alkalmak.

• Év közben is belehet csatlakozni az iskolába?

Igen, van rá mód! Ehhez szükséges, hogy előzetesen küldj számunkra egy jelentkezési lapot (honlapunk felső menüsorában, a “Jelentkezés” fülecske) – és, hogy gyermeked egy próbahetet töltsön el iskolánkban, a saját évfolyamán. Ezt követően tudjuk majd megbeszélni a csatlakozás lehetőségét.

• Ez a suli az én gyermekemnek lett kitalálva! Van mód a beiratkozás előtt egy ismerkedő, személyes találkozóra? 

Természetesen! Kérjük küldj egy e-mailt számunkra “Időpont kérése ismerkedő beszélgetéshez” tárgymezővel az info@diakszempont.hu e-mail címre.

• A budapesti iskolán kívül van máshol is, a Diákszempont pedagógiai programjával működő iskola?

Veresegyházon található partneriskolánk, a Future SCHOOL – Jövő Iskolája.

 

Kérjük, ha úgy véled, valami fontos kimaradt a Diákszempont GYIK listából jelezd nekünk!

Köszönjük!

Kérdéseiddel keress minket bátran, a kapcsolat menüpontban feltüntetett elérhetőségeink bármelyikén!