Minden ami Japán, minden, ami Tokió! 🗼 (Projekthét videók)

Minden ami Japán, minden, ami Tokió! 🗼 (Projekthét videók)

Múlt héten úgy szárnyalt diákjaink kreativitása, akár Sakura idején a tavasz vad szelének engedő cseresznyevirág szirma! 🌸

Néhány testet-lelket-elmét frissítő különleges pillanatot videón is megörökítettünk, fogadjátok szeretettel!

 

5.osztályosaink most téged is elvisznek egy természetközeli, egzotikus utazásra! 🌱

Indítsd el a videót, hunyd le a szemed, és képzeld el: egy érintetlen, ősi erdő tisztásán meditálsz. 🧘Körülötted énekes madarak, csobogó patak, és a szélben hajladozó, zizegő lombú óriási fák… Melinda néni csodálatos zen(e) projektjében, a gyerekek a természet hangjait imitálják. A kaval, a tilinkó, a körtemuzsika, és az effektnek használt eszközök harmóniája improvizatív, mégis szervezett, hisz a gyerekek a tanárra és egymásra is reagálva zenélnek, hol hangosabban, hol halkabban. Jó utazást kívánunk! 🤩

 

Az 1. osztály tanulói, mint Puccini Pillangókisasszonyának zümmögő kórusa!

A projekthét alatt a gyerekeket Melinda néni tanította be, ő is vezényeli őket, a gitár-szintetizátoros kíséretet pedig Péter bácsinak köszönhetjük. A történetben Pinkerton tengerészhadnagy feleségül veszi Cso-Cso Szánt, a 15 éves japán gésát, akit ezért a családja kitagad. A hadnagy elmegy, ám három év múltán visszatér. Az operában Cso-Cso Szán várakozása közben hallhatjuk ezt a lágyan zümmögő kórust, ami stílusával a maga korában nagyon modern zenének számított.

 

Zen tanítások az 5. osztály előadásában!

Lin-csi kínai csan-buddhista apát és kolostorvezető volt a 9. században, tőle eredeztetik a japán rinzai zen buddhizmust. Az apát meghökkentő stílusáról volt ismert. Életét anekdotikus formában Sári László dolgozta fel, ezekből választott ki négy történetet az 5. osztály közös projektje.

A történetek, tanítások első hallásra mintha ellent mondanának egymásnak, valójában azonban ugyanannak a mondanivalónak másféle megfogalmazásai.

A háttérzenét Melinda néni gyerekekkel felvett természet-zenéje adja (http://bit.ly/2vWMKm6), a képi háttér alkotások pedig Tibor bácsival készültek, technika órán!

(A Lin-csis szövegek dramaturgját, átdolgozását Tézli Péter bácsi készítette, a szöveget Kunfalvi Melinda néni és Hegedűs Rita néni segítségével együtt tanították be a gyerekeknek.)

 

Csak ámulunk és bámulunk Ricsi bácsi picurkáin! 

Az 1. osztály beszélgetőköre, a tradicionális japán tánc és zeneművészet jegyében! Nem lehet őket nem imádni! 💙

 

 

A TOKYO Projekthét szerteágazó, színes történései közben fotókat is szép számmal készítettünk, ezeket iskolánk facebook albumában találod.

Köszönjük lelkes diákjainknak, és az iskola kreatív kollektívájának ezt a csodálatos hetet!

Külön köszönetünk a budapesti Japán Alapítványnak, ahonnan a projekthétre eredeti japán gyerekjátékokat, taneszközöket, kimonókat és kiegészítőket kaptunk.

Arigato gozaimasu! 🙏