Parádés délelőtt Dés Andrással

Parádés délelőtt Dés Andrással

András hét évesen kezdte zenei tanulmányait.

A klasszikus ütőhangszerektől indulva, érdeklődése fokozatosan a különböző népzenékben használatos hangszerek felé fordult. Congákon és bongón kezdte, majd miután egy iskolai zenekarral szefárd zsidó népzenét játszottak, megismerte a közel-keleti ütőhangszerek világát. Ma már fő hangszereinek a keretes dobokat (riq, bodhran), a kannát (magyar cigány ütőhangszer) és a darboukkát tartja.

Elsősorban jazzhez közelálló improvizatív zenét játszik (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet), de olyan kísérleti, a népzenét az elektromos modern műfajokkal keverő produkcióban is szerepel, mint a Juhász Miczura Mónika nevével fémjelzett Mitsoura. Különösen büszke arra hogy 2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music For New York c. szerzeményének felvételén.

Folyamatos szereplője a hazai zenei eseményeknek, részt vett többek között a Sziget Fesztiválon, Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Balatonboglári Jazz- & Borfesztiválon, a Ceglédi, a Cserfői, az Esztergomi és a Debreceni Fesztiválokon.

Fontosabb koncertjei, fellépései:

Makám & Lovász Irén: Zeneakadémia, Bukarest
Bosambo & Oleg Kiryev: Moszkvai és Ufai Jazz Fesztivál, Oroszország, Baskíria
Kaltenecker Zsolt: Polickai Jazz Fesztivál, Csehország
Kaltenecker, Papesch & Dés: Schnittpunkte Fesztivál, Ausztria
Kalisz Jazz Zongora Fesztivál, Lengyelország
Balázs Elemér Group: Berlin, London Jazz Festival, Skopje Jazz Festival
Budapest Jazz Orchestra: Zeneakadémia és Operaház, Budapest
Dés László – Snétberger Ferenc: Zeneakadémia

(Forrás: jegy.hu)